Втілення ідеї Хреста у сакральному просторі печер Київської лаври - Нікітенко, М. (Сiверянський літопис, 2025)
У статті доводиться, що ідейну та конструктивну основу печер Київської лаври утворив просторовий хрест, що його співвідносили із Хрестом Спасителя. На прикладі середньовічних уявлень про географічний простір показано, як ідею Хреста сприймали за Середньовіччя та чому вона була важливою і актуальною для преподобних Отців, котрі створювали печери. Щодо цього бачення проведено ідейно-образну паралель між печерами Київської лаври та її головним храмом – Великою Печерською церквою чи Успенським собором. The article proves that the conceptual and constructive basis of caves of Kyiv lavra was formed by a spatial cross. It is shown how this idea was perceived in the Middle Ages and why it was important and relevant for Reverend Fathers who created caves. Regarding this vision, an ideological parallel was drawn between caves of the Kyiv lavra and its main temple – the Great Cave сhurch or Uspensky сathedral.