Регіональні особливості Голокосту на Чернігівщині (за матеріалами архівно-кримінальних справ Галузевого державного архіву СБ України) - Лисенко, О. (Сiверянський літопис, 2025)
Мета дослідження – реконструкція регіональних особливостей Голокосту на території Чернігівської області, здійснена на основі широкого кола архівних матеріалів – від матеріалів Надзвичайної державної комісії СРСР до документів архівно-кримінальних справ. Вивчення цих документів дозволяє розкрити специфіку нацистських каральних акцій проти єврейського населення області, послідовність проведення окремих етапів знищення, а також відстежити стратегії виживання, які застосовувалися жертвами в умовах тотального переслідування. Методика дослідження спиралася на принципи історизму та об’єктивності. У дослідженні використані як загальнонаукові, так і спеціально-історичні методи наукового пізнання, зокрема порівняльно-історичний, історико-генетичний, лінійно-хронологічний методи. Наукова новизна полягає у спробі комплексної реконструкції Голокосту на Чернігівщині з урахуванням регіональної специфіки та використанням широкого кола архівних документів. Це дозволяє деталізувати особливості здійснення нацистської політики знищення єврейського населення на локальному рівні та підкреслити роль місцевих колаборантів у цьому процесі. Інноваційність також полягає у висвітленні різних етапів знищення євреїв, включаючи підготовчі дії з боку окупаційної влади, тактики мародерства та ставлення нацистів і колабораціоністів до жертв. Висновки. Масові знищення розпочалися одразу після окупації найбільших міст області, а згодом поширилися на менші містечка та села. Окупаційна влада та місцеві колаборанти брали активну участь у знищенні євреїв: допоміжна поліція та адміністрація забезпечували арешти, конвоювання та виконання розстрілів, які нерідко супроводжувалися мародерством. Загальна кількість зафіксованих жертв нацистського терору на Чернігівщині складає 3 265 осіб, однак це число, імовірно, є заниженим, оскільки багато поодиноких страт залишилися неврахованими. Це дослідження є лише початковим кроком до повного розкриття трагічної історії Голокосту в регіоні, і його продовження дозволить відтворити всі аспекти цієї жахливої події. The purpose of the study is to reconstruct regional peculiarities of the Holocaust in Chernihiv region territory on the basis of a wide range of archival materials, from materials of the USSR Extraordinary state commission to documents of archival and criminal cases. The study of these documents allows us to reveal specifics of Nazi punitive actions against the Jewish population of the region, the sequence of individual stages of extermination, and to trace the survival strategies used by victims in the face of total persecution. The methodology was grounded in principles of historicism and objectivity. The study employed both general scientific methods and specialized historical approaches, specifically the comparative-historical, historical-genetic, and linear-chronological methods. The novelty of the study lies in an attempt to comprehensively reconstruct the Holocaust in Chernihivschyna, taking into account regional specifics and using a wide range of archival documents. This makes it possible to detail peculiarities of the implementation of the Nazi policy of extermination of the Jewish population at the local level and to emphasize the role of local collaborators in this process. The innovation also lies in the coverage of various stages of the extermination of Jews, including preparatory actions by occupation authorities, looting tactics, and the attitude of Nazis and collaborators toward victims. Conclusions. Mass exterminations began immediately after the occupation of the largest cities of the region, and later spread to smaller towns and villages. Occupation authorities and local collaborators took an active part in the extermination of Jews: auxiliary police and administration provided arrests, escorts, and executions, which were often accompanied by looting. The total number of recorded victims of Nazi terror in Chernihivschyna is 3265, but this number is likely an underestimate, as many individual executions went unrecorded. This research is only an initial step toward fully uncovering the tragic history of the Holocaust in the region, and its continuation will allow us to recreate all aspects of this horrific event.