Рекрутський набір 1799 року на Слобожанщині (за матеріалами ревізьких казок Слобідсько-Української губернії) - Воротинцева, О. (Сiверянський літопис, 2025)
Стаття присвячена вивченню особливостей проведення рекрутського набору 1799 р. на Слобожанщині. В основу покладено первинні матеріали перепису рекрутів, що є винятковим явищем в історії проведення фіксації податного населення зазначеного регіону. Метою статті є комплексне дослідження особливостей процесу рекрутського набору на теренах Слобідської України за матеріалами ревізьких казок рекрутів 1799 р. Методологія дослідження представлена загальнонауковими методами (зокрема, статистичний, аналіз і синтез) та конкретно-науковими, а саме історико-генетичним, біографічним, критичним і формулярно-клаузульним методами. Наукова новизна: вперше на основі архівних матеріалів розглянуто особливості документального комплексу та змісту формулярів перепису (ревізій) рекрутів, які є винятковим матеріалом з історії бюрократичної системи регіону на зламі XVIII–XIX ст. Висновки. Аналіз ревізьких казок 72-го рекрутського набору 1799 р. в межах Слобідсько-Української губернії показав, що ці матеріали є унікальним джерелом для історико-демографічних та просопографічних досліджень, єдиним у своєму роді серед інших ревізій фонду Харківської казенної палати. У досліджуваному архівному комплексі простежується весь процес рекрутського набору – від видання імператорського маніфесту та урядових наказів до детального опису зовнішності кожного новобранця. Вивчення супутньої діловодної документації (рекрутських залікових квитанцій, рапортів та відомостей), яка виявилась долученою до складу ревізьких казок 1799 р., дозволяє зробити висновки щодо виконання окремими посадовцями своїх обов’язків, можливого зловживання посадами, наявності фальсифікацій, порушень закону в процесі набору рекрутів і функціонування державного апарату в цілому на теренах Слобідської України наприкінці XVIII ст. The article is devoted to the study of the features of conscription in 1799 in Slobozhanshchyna based on primary materials of the census of recruits, which is an exceptional phenomenon in the history of recording the taxable population of the specified region. The purpose of the publication is a comprehensive study of features of the recruitment process on the territory of Sloboda Ukraine based on materials of the revizki kazky of recruits in 1799. The methodology of the study is represented by general scientific methods (in particular, statistical, analysis and synthesis) and specific scientific methods, namely historical-genetic, biographical, critical and formulaic-clausal methods. Scientific novelty: for the first time, based on archival materials, features of the documentary complex and the content of the census (revision) formulars of recruits, which are exceptional material from the history of the bureaucratic system of the region at the turn of the 18th–19th c. had been investigated. Conclusions. The analysis of the revizki kazky of the 72nd conscription of 1799 within the Sloboda-Ukrainian gubernia showed that these materials are a unique source for historical-demographic and prosopographic research, the only one of its kind among other revisions of the Kharkiv treasury chamber fund. The archival complex under study traces the entire recruitment process – from the issuance of the imperial manifesto and government orders to a detailed description of the appearance of each recruit. A study of the accompanying clerical documentation (recruitment receipts, reports, data), contained in the revizki kazky of 1799, allows us to make conclusions regarding the performance of individual officials of their duties, possible abuse of official position, the presence of falsifications, violations of the law during the conscription of recruits, and the functioning of the state apparatus as a whole in the territory of Sloboda Ukraine at the end of the 18th c.