Сучасний український історичний наратив як засіб протидії російській історичній пропаганді (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 27 листопада 2024 р.) - Удод, О.А. (Вісник НАН України, 2025)
У виступі розглянуто питання протидії російській пропаганді, яке ще з 2014 р. перебуває в центрі уваги фахівців установ НАН України соціогуманітарного профілю. Сьогодні триває докорінне переосмислення концепції української історії, створюється сучасний історичний наратив, який є найнадійнішим способом легітимізації Української держави, особливо в очах світової спільноти. The report considers the issue of countering Russian propaganda, which has been the focus of attention of specialists from the socio-humanities institutions of the National Academy of Sciences of Ukraine since 2014. Today, a radical rethinking of the concept of Ukrainian history is underway, and a modern historical narrative is being created, which is the most reliable way to legitimize the Ukrainian state, especially in the eyes of the world community.