Міжнародний досвід дослідження і збереження археологічних пам’яток в умовах російської агресії проти України (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 27 листопада 2024 р.) - Буйських, А.В. (Вісник НАН України, 2025)
У виступі зазначено, що, незважаючи на складні умови, установи НАН України продовжують археологічні дослідження та розширюють міжнародну співпрацю. Так, Інститут археології НАН України сьогодні виконує близько 20 проєктів, частину з яких спрямовано не лише на проведення досліджень та публікацію результатів, а й на збереження археологічної спадщини України. The report notes that despite the difficult conditions, the institutions of the National Academy of Sciences of Ukraine continue archaeological research and expand international cooperation. For example, the Institute of Archeology of the National Academy of Sciences of Ukraine is currently implementing about 20 projects, some of which are aimed not only at conducting research and publishing results but also at preserving the archaeological heritage of Ukraine.