Впровадження європейських принципів відкритої науки в Національній академії наук України - Загородній, А.Г.; Хіміч, О.М.; Андон, П.І.; Дубровіна, Л.А.; Радченко, А.І.; Жук, О.М.; Діденко, Ю.В.; Свістунов, С.Я.; Шадура, В.М.; Тульчинський, В.Г.; Горбачук, В.М.; Ніколаєвська, О.А.; et al. (Вісник НАН України, 2025)
У статті наведено результати діяльності з впровадження в НАН України європейських принципів відкритої науки — нового підходу до організації наукового процесу на основі пошире ння знань з використанням цифрових технологій і нових засобів спільної роботи дослідників. Побудована в НАН України централізована інфраструктура відкритої науки сприятиме підвищенню продуктивності наукових досліджень, глибшій інтеграції українських вчених у європейський дослідницький простір, ефективнішому пропагуванню отриманих науковцями НАН України наукових результатів і ширшому залученню міжнародних грантів. The article presents the results of the implementation of the European principles of open science in the National Academy of Sciences of Ukraine — a new approach to organizing the scientific process based on the dissemination of knowledge using digital technologies and new means of collaborative work between researchers. The centralized open science infrastructure built at the NAS of Ukraine will help to increase the productivity of scientific research, deepen integration of Ukrainian scientists into the European research area, more effectively promote scientific results obtained by scientists of the NAS of Ukraine, and attract more international grants.