Зміни етномовного складу населення України: друга половина ХХ — початок ХХІ ст. (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 26 грудня 2024 р.) - Скляр, В.М. (Вісник НАН України, 2025)
У статті проаналізовано етномовні процеси в Україні другої половини ХХ — початку ХХІ ст. Зміни етномовного складу населення України за радянських часів не були природними, а стали результатом політики російщення України. В умовах бездержавності українці перебували у стані «підпорядкованої більшості», яка зазнавала асиміляції з боку домінантної російської етнічної меншини, загальна чисельність населення України зростала за рахунок не українськомовного, а російськомовного населення. Лише зі здобуттям Україною незалежності відновилися природні етномовні процеси. Інерційний вплив етномовних процесів радянської доби продовжував зберігатися в урбаністичному середовищі східних та південних областей, особливо в Криму, Донецькій та Луганській областях. З початком російської агресії українці знову опинилися в умовах етнодемографічної катастрофи. The article analyzes ethnolinguistic processes in Ukraine in the second half of the twentieth and early twenty-fi rst centuries. Changes in the ethnolinguistic composition of the Ukrainian population during the Soviet era were not natural, but were the result of the policy of russification of Ukraine. In the conditions of statelessness, Ukrainians were in the state of a “subordinate majority” that was subjected to assimilation by the dominant Russian ethnic minority, and the total population of Ukraine grew at the expense of the Russian-speaking population rather than the Ukrainian-speaking population. Only with the acquisition of independence by Ukraine were natural ethnolinguistic processes restored. The inertial influence of ethnolinguistic processes of the Soviet era continued to persist in the urban environment of the eastern and southern regions, especially in the Crimea, Donetsk and Luhansk regions. With the beginning of Russian aggression, Ukrainians again found themselves in conditions of ethnodemographic catastrophe.