Прорив у прогнозуванні просторової структури та обчислювальному дизайні протеїнів, або чи можна вірити передбаченням штучного інтелекту - Романюк, С.І.; Комісаренко, С.В. (Вісник НАН України, 2025)
Автори статті аналізують Нобелівську премію з хімії 2024 р., яку було присуджено американському біохіміку та комп’ютерному біологу Девіду Бейкеру (David Baker) за «комп’ютерний дизайн білків», а також представникам компанії Google DeepMind: британському фахівцю з систем штучного інтелекту Демісу Гассабісу (Demis Hassabis) і американському хіміку та інформатику Джону Джамперу (John M. Jumper) за «прогнозування структури білка». Досягнення нобелівських лауреатів у галузі обчислювального проєктування протеїнів та прогнозування їхньої структури відкрили нову еру біохімічних і біологічних досліджень, що в поєднанні із застосуванням інструментів штучного інтелекту матиме далекосяжні наслідки для людства. The authors of the article analyze the 2024 Nobel Prize in Chemistry, which was awarded to American biochemist and computational biologist David Baker for “computer-aided protein design”, as well as to representatives of Google Deep-Mind: British artificial intelligence systems specialist Demis Hassabis and American chemist and computer scientist John M. Jumper for “protein structure prediction”. The achievements of the Nobel laureates in the field of computational protein design and structure prediction have opened a new era of biochemical and biological research, which, combined with the use of artificial intelligence tools, will have far-reaching consequences for humanity.