Екологічні наслідки збройних конфліктів у глобальному вимірі - Згуровський, М.З. (Вісник НАН України, 2025)
Від початку XXI ст. збройні конфлікти спричинили безпрецедентну деградацію довкілля, особливо в Африці, на Близькому Сході та у Східній Європі (Україна). Головні наслідки, пов’язані з руйнуванням лі сів, втратою біорізноманіття, забрудненням води, підвищенням рівня викидів CO2, наближають екосистеми до критичних меж. Розраховані у статті значення індексів екологічної деградації (EDI = 9,48), екологічного сліду (EF = = 8 695 000 га) та стійкості екосистем (ERI = 0,09) свідчать про наростання воєнних і екологічних криз у світі з горизонтом до 2050 р., а саме: виснаження ресурсів, масові міграції та колапс екосистем. Ці тенденції корелюють з висновками сформульованої у статті гіпотези «Конфлікт XXI століття», яка, на жаль, підтверджується реальними даними за 2000—2023 рр., отриманими з аналітичних центрів Uppsala Conflict Data Program та Conflict Barometer від Heidelberg Institute for International Conflict Research. Для унеможливлення незворотних наслідків для людства необхідно негайно вжити глобальних заходів, спрямованих на упередження та запобігання збройним конфліктам, а також зосередити зусилля на відновленні екосистем. Since the beginning of the 21st century, armed conflicts have caused unprecedented environmental degradation, particularly in Africa, the Middle East, and Eastern Europe (Ukraine). The main consequences include deforestation, biodiversity loss, water pollution, and CO₂ emissions, which push ecosystems toward critical thresholds. The calculated indices presented in the article — Environmental Degradation Index (EDI = 9.48), Ecological Footprint (EF = 8,695,000 ha), and Ecosystem Resilience Index (ERI = 0.09) — highlight the escalating military and environmental crises worldwide, with projections extending to 2050: resource depletion, mass migrations, and ecosystem collapse. These trends align with the conclusions of the “21st Century Conflict” hypothesis formulated in the article, which, unfortunately, is corroborated by real data for 2000—2023 obtained from analytical centers such as the Uppsala Conflict Data Program (UCDP) and the Conflict Barometer by the Heidelberg Institute for International Conflict Research (HIIK). Immediate global actions, including international cooperation aimed at conflict prevention and ecosystem restoration, are essential to avert irreversible consequences for humanity.