Шляхи посилення ефективності дії ліків (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 22 січня 2025 р.) - Стойка, Р.С. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді наведено результати фундаментальних та прикладних досліджень, проведених в Інституті біології клітини НАН України, з визначення шляхів усунення притаманних багатьом лікарським засобам недоліків, таких як неадресна дія ін’єктованих ліків і, як наслідок, їхня гепатотоксичність, кардіотоксичність, нефротоксичність, нейротоксичність, генотоксичність, імуносупресивна дія. Істотними вадами протипухлинних і протитуберкульозних ліків є також їхня погана розчинність у воді та швидкий (впродовж 6—12 місяців) розвиток множинної медикаментозної резистентності. The report presents the results of fundamental and applied research conducted at the Institute of Cell Biology of the National Academy of Sciences of Ukraine to identify ways to eliminate the shortcomings inherent in many drugs, such as the non-targeted effect of injected drugs and, as a result, their hepatotoxicity, cardiotoxicity, nephrotoxicity, neurotoxicity, genotoxicity, and immunosuppressive effect. Important disadvantages of antitumor and antituberculosis drugs are also their poor solubility in water and the rapid (within 6-12 months) development of multiple drug resistance.