Збалансованість розвитку міст і регіонів України: довоєнний вимір та орієнтири післявоєнної відбудови (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 8 січня 2025 р.) - Лісовський, С.А. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді зазначено, що Інститут географії НАН України є однією з провідних установ, що протягом багатьох років виконує наукові дослідження з розроблення та впровадження засад переходу України на принципи сталого розвитку. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Інституті започатковано цільові дослідження, спрямовані на аналіз впливу наслідків бойових дій на довкілля, суспільну та економічну сфери держави. Війна спонукала до докорінного переосмислення пріоритетів міського розвитку, шляхів досягнення збалансованості та забезпечення інтегрованого повоєнного розвитку міст і регіонів України. Результати цих робіт становлять наукове підґрунтя для оцінки масштабів людських втрат, екологічних, соціальних та економічних збитків, завданих агресором. The report states that the Institute of Geography of the National Academy of Sciences of Ukraine is one of the leading institutions that has been conducting research on the development and implementation of the principles of Ukraine’s transition to sustainable development for many years. Aft er the beginning of the full-scale invasion of Ukraine by the Russian Federation, the Institute launched targeted research aimed at analyzing the impact of the consequences of hostilities on the environment, social and economic spheres of the state. The war prompted a fundamental rethinking of urban development priorities, ways to achieve a balanced and integrated post-war development of Ukrainian cities and regions. The results of these studies provide a scientific basis for assessing the scale of human losses, environmental, social and economic damage caused by the aggressor.