Глобальне українство — новий соціокультурний феномен у сучасному світі - Рендюк, Т.Г. (Вісник НАН України, 2025)
У статті досліджено нове планетарне явище — глобальне українство, яке вперше в історії України тісно об’єднало десятки мільйонів наших співвітчизників із-за кордону з Батьківщиною. Підкреслено, що вирішальним чинником у появі сучасного глобального українства є розпочата 24 лютого 2022 р. повномасштабна фаза російсько-української війни, яка спровокувала п’яту хвилю еміграції з України у світ. Проаналізовано ідентифікаційну сутність глобального українства як фактора забезпечення єдності України і закордонних українців. Зроблено висновок про те, що глобальне українство стає важливим чинником досягнення перемоги українського народу в нинішній війні та перспективного відродження країни у післявоєнний період. The article examines a new planetary phenomenon — global Ukrainianhood, which for the fi rst time in the history of Ukraine and the world has closely united tens of millions of our compatriots from abroad with the Motherland. It is emphasized that the decisive factor in the emergence of modern global Ukrainianhood is the full-scale phase of the Russian- Ukrainian war that began on February 24, 2022, which provoked the fi ft h wave of emigration from Ukraine to the world. The purpose of the article is to analyze the identifying essence of global Ukrainianhood as a factor in ensuring the unity of Ukraine and Ukrainians abroad. It is concluded that global Ukrainianhood becomes an important factor in achieving the victory of the Ukrainian people in the current war and the promising revival of the country in the post-war period.