Формальні та інтелектуальні методи автоматизації проєктування програмних систем (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 19 лютого 2025 р.) - Дорошенко, А.Ю. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді обговорено результати робіт, виконаних в Інституті програмних систем НАН України, з розвитку формальних та інтелектуальних методів автоматизації проєктування програмних систем, які сьогодні широко використовують у галузі безпеки та оборони, метеорології, екології, енергетиці, нанотехнологіях, робототехніці тощо. Наголошено, що українська наукова школа з цього напряму, започаткована ще академіком В.М. Глушковим, сьогодні займає передові позиції у світі. Розвиток формальних та інтелектуальних методів автоматизації проєктування програмних систем досяг необхідної наукової і технологічної зрілості, щоб стати основою цифрової трансформації галузей економіки України. The report discusses the results of the works carried out at the Institute of Soft ware Systems of the National Academy of Sciences of Ukraine on the development of formal and intelligent methods for automating the design of soft ware systems, which are widely used in security and defense, meteorology, ecology, energy, nanotechnology, robotics, etc. It is emphasized that the Ukrainian scientific school in this area, founded by Academician V.M. Glushkov, is now at the forefront in the world. The development of formal and intelligent methods for automating the design of soft ware systems has reached the necessary scientific and technological maturity to become the basis for the digital transformation of Ukraine’s economic sectors.