Створення поліфункціональних наноматеріалів: стан, проблеми і перспективи (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 19 лютого 2025 р.) - Вовк, Р.В. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді обговорено результати міждисциплінарних наукових досліджень, спрямованих на розроблення та впровадження новітніх поліфункціональних наноматеріалів, потреба в яких неперервно зростає у світі. Отримані результати мають високу наукову і практичну значущість і є істотним внеском у розвиток високотехнологічних галузей промисловості, зокрема оборонної сфери, транспорту, енергетики. Наголошено на необхідності подолання розриву між рівнем експериментальних і теоретичних досліджень та масштабами практичного впровадження їхніх результатів. The report discusses the results of interdisciplinary scientific research aimed at the development and implementation of new multifunctional nanomaterials, the need for which is constantly growing in the world. The results obtained have high scientific and practical significance and make a significant contribution to the development of high-tech industries, in particular the defense sector, transport, and energy. The need to bridge the gap between the level of experimental and theoretical research and the scale of their practical implementation is emphasized.