Інноваційні підходи до переробки радіоактивних відходів об’єктів ядерно-паливного циклу з метою досягнення цілей сталого розвитку держави (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 5 лютого 2025 р.) - Забулонов, Ю.Л. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді розглянуто участь установ НАН України у вирішенні актуальних і стратегічно важливих науково-технічних завдань із впровадження інновацій для розв’язання екологічних проблем, пов’язаних з пов одженням із радіоактивними відходами. Зазначено, що в період повоєнного відновлення України розроблення та впровадження комплексного методу повної утилізації радіоактивних відходів із вилученням цінних матеріалів може стати проривною технологією та фундаментом інноваційного розвитку багатьох наукових напрямів. The report discusses the participation of the National Academy of Sciences of Ukraine institutions in solving urgent and strategically important scientific and technical tasks for the implementation of innovations to solve environmental problems related to radioactive waste management. It is noted that in the period of post-war reconstruction of Ukraine, the development and implementation of a comprehensive method of complete radioactive waste disposal with the extraction of valuable materials can become a breakthrough technology and the foundation for innovative development of many scientific areas.