Наночастинки металів як глобальний антропогенний забруднювач довкілля: виробничо-гігієнічні, фізико-хімічні, експериментально-токсикологічні та клінічні аспекти небезпеки - Яворовський, О.П. (Вісник НАН України, 2025)
У статті узагальнено дані багаторічних натурних гігієнічних, фізико-хімічних, експериментальних і клінічних наукових досліджень, проведених на кафедрі гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, з вивчення впливу наночастинок металів на здоров’я людини. Показано, що токсичність наночастинок залежить насамперед від шляхів їх надходження до ор ганізму. Крім політропної загальнотоксичної дії, наночастинки справляють імунотоксичний і генотоксичний вплив, а також зумовлюють фіброгенний ефект, призводячи до помірно вираженого повільно прогресуючого пневмосклерозу та пневмофіброзу. The article summarizes the data of long-term field hygienic, physicochemical, experimental and clinical research conducted at the Department of Hygiene, Occupational Safety and Health of the Bogomolets National Medical University to study the impact of metal nanoparticles on human health. It has been shown that the toxicity of nanoparticles depends primarily on the ways they enter the body. In addition to the polytropic general toxic effect, nanoparticles have immunotoxic and genotoxic effects, as well as fibrogenic effects, leading to moderately pronounced slowly progressive pneumosclerosis and pneumofibrosis.