Формування засад національно укоріненої стійкості та безпеки економічного розвитку України в умовах нової гібридної реальності "мир–війна" (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 19 березня 2025 р.) - Гриценко, А.А. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді наголошено, що сьогодні, коли весь світ перебуває в умовах нової гібридної реальності «мир–війна», яка характеризується насамперед невизначеністю, внутрішня національна стійкість та національна безпека стають не просто важливими, а й екзистенційно вирішальними факторами для майбутнього України, а національне укорінення розвитку економіки є імперативною вимогою. Обговорено стратегію національно укоріненого економічного розвитку як поєднання зовнішньої та внутрішньої інклюзивності та механізми її реалізації в процесі повоєнного реконструктивного відновлення України. The report emphasizes that today, when the whole world is in a new hybrid reality “peace-war”, which is characterized primarily by uncertainty, internal national resilience and national security are becoming not just important, but also existentially decisive factors for the future of Ukraine, and national rooting of economic development is an imperative requirement. The strategy of nationally rooted economic development as a combination of external and internal inclusiveness and the mechanisms for its implementation in the process of post-war reconstruction and recovery of Ukraine are discussed.