Сучасні методи комп'ютерного моделювання для дослідження речовини: від фізичних характеристик до медичного застосування (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 19 березня 2025 р.) - Оковитий, С.І. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді обговорено результати наукових досліджень, спрямованих на розроблення та впровадження в Україні нових ефективних методів комп’ю тер ного моделювання фізико-хімічних властивостей різних речовин. Актуальність цієї наукової проблематики зумовлена нагальною потребою у вдосконаленні наявних і створенні принципово нових методів дослідження хімічних, фізичних та фармакологічних властивостей речовин, що є ключовою передумовою раціонального синтезу речовин із заданими характеристиками. Зазначено, що цей міждисциплінарний напрям активно розвивається в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара в тісній співпраці з провідними науковими установами НАН України. The report discusses the results of scientific research aimed at developing and implementing in Ukraine new effective methods of computer modeling of the physical and chemical properties of various substances. The relevance of this scientific issue is due to the urgent need to improve existing and create fundamentally new methods for studying the chemical, physical and pharmacological properties of substances, which is a key prerequisite for the rational synthesis of substances with given characteristics. It is noted that this interdisciplinary area is actively developing at Oles Honchar Dnipro National University in close cooperation with leading scientific institutions of the National Academy of Sciences of Ukraine.