Соціологічні дослідження поточного стану та динаміки солідарних суспільних взаємодій під час війни (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 5 березня 2025 р.) - Степаненко, В.П. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді наведено результати соціологічних досліджень з аналізу проблематики, поточного стану та особливостей солідаризації українського суспільства в період повномасштабної війни. Обґрунтовано необхідність розвитку національно-громадянської моделі солідаризації в умовах війни та в повоєнній перспективі. Окреслено особливості солідарних соціальних взаємодій українського суспільства під час війни, серед яких усвідомлення фундаментального екзистенційного виклику для існування нації та держави. Підкреслено, що війна не змінила, а, навпаки, посилила патерналістські настрої українського суспільства, очікування людей на соціальну відповідальність та підтримку з боку держави. Розглянуто потенційні соціальні розколи та ризики соціальних напружень на тлі війни. The article presents sociological research on the issues, current state, and characteristics of the solidarity of Ukrainian society during the period of full-scale war. It argues for the need for a substantive national-civic model of solidarity in the context of war and in the post-war perspective. The article outlines the features of solidaristic social interactions in Ukrainian society under war conditions, including the awareness of a fundamental existential challenge concerning the existence of the nation and the state. It is emphasized that the war has not changed but rather intensified the predominantly paternalistic attitudes of Ukrainian society, with people expecting social responsibility and support from the state. The study explores potential social cleavages and risks of social tensions amidst the war.