Історичне рішення: Україна розбудовує військові спроможності в космічному домені - Горбулін, В.П.; Бадрак, В.В. (Вісник НАН України, 2025)
Автори статті акцентують увагу на необхідності нарощування космічних спроможностей України для досягнення потужних технологічних переваг у військовій сфері, без чого в сучасних умовах неможливо забезпечити належну обороноздатність держави. Наведено ретроспективний аналіз та оцінено наявний на сьогодні потенціал України щодо розвитку військового космічного домену. Представлено авторське бачення першочергових кроків з боку держави в реалізації амбітних цілей зі створення національного супутникового угруповання, власної системи ситуаційної обізнаності й контролю космічного простору та інтеграції космічних систем в оборонні технології. The authors of the article emphasize the need to increase Ukraine’s space capabilities to achieve powerful technological advantages in the military sphere, without which it is impossible to ensure the proper defense capability of the state in modern conditions. A retrospective analysis is provided and the current potential of Ukraine for the development of the military space domain is assessed. The authors’ vision of the first steps on the part of the state in achieving the ambitious goals of creating a national satellite group, Ukraine’s own system of situational awareness and control of outer space, and the integration of space systems into defense technologies is presented.