Низькотемпературні аспекти квантових технологій: стан і перспективи інноваційного розвитку (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 2 квітня 2025 р.) - Долбин, О.В. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді наголошено, що квантові технології та квантова інженерія є одними з ключових напрямів розвитку сучасної науки і техніки, особливо зважаючи на потенційно революційні їх застосування в оборонній сфері, медицині, а також у цифровій економіці. Зазначено, що подальший розвиток квантових технологій неможливий без фундаментальних досліджень у галузі фізики низьких температур. Наведено низку вагомих результатів за цим напрямом, отриманих науковцями Фізико-технічного інституту низьких температур ім. Б.І. Вєркіна НАН України у співпраці з іншими профільними академічними установами та університетами України. The report emphasizes that quantum technologies and quantum engineering are one of the key areas of development of modern science and technology, especially considering their potentially revolutionary applications in the defense sector, medicine, and also in the digital economy. It is noted that the further development of quantum technologies is impossible without fundamental research in the field of low-temperature physics. A number of significant results in this area, obtained by scientists of the B. Verkin Institute for Low Temperature Physics and Engineering of the National Academy of Sciences of Ukraine in cooperation with other specialized academic institutions and universities of Ukraine, are presented.