Стратегічне планування людиноцентриського соціально-економічного розвитку як полісистемна категорія - Столярова, В. В. (Вісник економічної науки України, 2025)
В статті в порядку постановки вирішення проблеми забезпечення цілісності складових стратегічного планування людиноцентриського соціально-економічного розвитку розглянуті способи використання таких властивостей категорії полісистемності, як автономія і сумісність, підсистем стратегічного прогнозування, стратегічного фінансування і стратегічного інвестування. В соціально-орієнтованій національній економіці полісистемність стратегічного планування пропонується досягати органічною єдністю функцій державотворення: соціального програмування, соціального бюджетування і соціального інвестування як єдиного динамічного цілого. Наведене інформаційно-методичне забезпечення національних оцінок Індексу регіонального людського розвитку (ІРЛР) 2001 і 2012 років, перелік національних завдань та індикаторів Цілей Розвитку Тисячоліття до 2015 року і Цілей Сталого Розвитку до 2030 року, результати прогнозування ІРЛР на 2016-2020 роки по Хмельницькій області. Представлений досвід Робочої групи Хмельницької облдержадміністрації щодо впровадження системи ППБ (Прогнозування-Програмування-Бюджетування) в діяльності облдержадміністрації та вихідні положення державного експерименту для Хмельницької області стосовно системи регіонального управління людиноцентриським соціально-економічним розвитком на основі узгодженої взаємодії складових полісистемності стратегічного планування і функції соціального державотворення. Розкриті концептуально-методологічні положення бюджетного федералізму як засобу реалізації властивостей полісистемності в стратегічному плануванні стабільного і стійкого людиноцентриського соціально-економічного розвитку регіонів і держави. На прикладі розробки першої в Україні Регіональної програми людського розвитку Хмельницької області на 2016-2020 рр. як основи Програми людиноцентриського соціально-економічного розвитку області на 2016-2020 рр. систематизовані ознаки полісистемності у визначенні стратегічних індикаторів і стратегічних пріоритетів, національних і локальних завдань Цілей Розвитку Тисячоліття до 2015 року і Цілей Сталого Розвитку до 2030 року та узгодженої взаємодії стратегічного планування і бюджетного планування з використанням гармонійних пропорцій «Золотого перетину». The article, in order to formulate a solution to the problem of ensuring the integrity of the components of strategic planning of human-centered socio-economic development, considers ways to use such properties of the polysystemic category as autonomy and compatibility, subsystems of strategic forecasting, strategic financing and strategic investment. In a socially oriented national economy, the polysystemicity of strategic planning is proposed to be achieved by the organic unity of state-building functions: social programming, social budgeting and social investment as a single dynamic whole. The information and methodological support for the national assessments of the Regional Human Development Index (RHDI) for 2001 and 2012, the list of national tasks and indicators of the Millennium Development Goals by 2015 and the Sustainable Development Goals by 2030, the results of the RHDI forecast for 2016-2020 for the Khmelnytskyi region are presented. The experience of the Khmelnytskyi Regional State Administration Working Group on the implementation of the PPB system (Forecasting-Programming-Budgeting) in the activities of the regional state administration and the initial provisions of the state experiment for the Khmelnytskyi region regarding the system of regional management of human-centered socio-economic development based on the coordinated interaction of the components of the polysystem of strategic planning and the function of social state-building are presented. The conceptual and methodological provisions of budget federalism as a means of implementing the properties of polysystem in the strategic planning of stable and sustainable human-centered socio-economic development of regions and the state are revealed. On the example of the development of the first in Ukraine Regional Human Development Program of the Khmelnytskyi region for 2016-2020 as the basis of the Program of Human-Centered Socio-Economic Development of the region for 2016-2020. systematized signs of polysystemism in determining strategic indicators and strategic priorities, national and local tasks of the Millennium Development Goals by 2015 and the Sustainable Development Goals by 2030 and coordinated interaction of strategic planning and budget planning using the harmonious proportions of the “Golden Ratio”.