Вплив євроінтеграції на розвиток старопромислових регіонів (досвід Нижньої Сілезії для Дніпропетровщини) - Ляшенко, В.І.; Бородіна, О.А. (Вісник економічної науки України, 2025)
Дослідження, проведене у статті, присвячене розгляду сучасного стану соціально-економічного розвитку регіонів України та Польщі, які корелюють за певними показниками (Нижньосілезьке воєводство та Дніпропетровська область). Аналіз найбільш успішних у регіональному та місцевому розвитку Польщі кейсів проводиться з метою потенційного задіяння можливостей країн-сусідів, використання міжнародної зацікавленості у відповідних регіонах України, для прискорення при цьому власного розвитку, що для повоєнного часу та в умовах крайнього браку власних ресурсів і фінансових можливостей, буде вкрай актуальним. Аналіз проводився методом порівняння з аналогічними місцевими адміністративними одиницями Польщі (гміна та повіт) на основі оцінки фінансового стану, виконання місцевих бюджетів. Проведений кореляційний аналіз із Дніпропетровською областю дозволив виділити найбільш ефективні інструменти бюджетного балансування. Окремого розгляду набули актуальні тренди розвитку в Польщі напрямку ніаршорингу, з урахуванням зацікавленості Європи, а також, кластерні проєкти у гмінах та повітах Нижньосілезького воєводства, у першу чергу, енергетичні кластерні зразки. У якості практичного інструментарію надано пропозиції щодо використання польського досвіду у механізмах дофінансування регіонального бюджетного дефіциту видатків, а також, у організації та функціонуванні кластерних кейсів енергетичного самозабезпечення на рівні громад. Обґрунтовано можливість та доцільність застосування наведених інструментів і методів на регіональному рівні, наприклад, на рівні промислових макрорегіонів, або областей України. The research conducted in this article is devoted to examining the current state of socio-economic development in regions of Ukraine and Poland that correlate according to certain indicators (Lower Silesian Voivodeship and Dnipropetrovsk Oblast). An analysis of the most successful cases of regional and local development in Poland is carried out with the aim of potentially utilising the opportunities of neighbouring countries and international interest in the relevant regions of Ukraine to accelerate their own development, which will be extremely relevant in the post-war period and in conditions of extreme shortage of own resources and financial opportunities. The analysis was carried out by comparing similar local administrative units in Poland (gmina and powiat) based on an assessment of their financial condition and local budget execution. A correlation analysis with the Dnipropetrovsk region allowed us to identify the most effective budget balancing tools. Separate consideration was given to current trends in the development of nearshoring in Poland, taking into account European interest, as well as cluster projects in gminas and powiats of the Lower Silesian Voivodeship, primarily energy cluster models. As a practical tool, proposals were made to use Polish experience in mechanisms for co-financing regional budget deficits, as well as in the organisation and functioning of cluster cases of energy self-sufficiency at the community level. The possibility and feasibility of applying these tools and methods at the regional level, for example, at the level of industrial macro-regions or regions of Ukraine, is justified.