Цифровізація легкої промисловості України: виклики, досягнення та перспективи в контексті глобальних трансформацій - Хандій, О.О.; Архипов, П.О. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті досліджено актуальні питання цифровізації у легкій промисловості України, яка перебуває на етапі адаптації до сучасних економічних умов та викликів глобалізації. Окреслено проблеми повільного впровадження цифрових технологій у галузі, зокрема на малих і середніх підприємствах. Автори наголошують, що цифровізація сприяє підвищенню ефективності виробничих процесів, оптимізації бізнес-моделей та адаптації до вимог сучасного ринку, проте темпи впровадження залишаються недостатніми через дефіцит фінансових і кадрових ресурсів. Низька цифрова зрілість легкої промисловості України залишається серйозним викликом. Аналіз діяльності підприємств легкої промисловості демонструє, що рівень цифровізації значною мірою залежить від масштабу бізнесу. Великі компанії активно впроваджують 3D-моделювання, автоматизацію та штучний інтелект у свої процеси, малі підприємства використовують цифрові технології вибірково, зокрема для маркетингу, комунікації з клієнтами та пошуку матеріалів. У статті проаналізовано міжнародний досвід цифровізації легкої промисловості, зокрема в ЄС, де значна увага приділяється циркулярній економіці, цифровим паспортам продуктів та сталим практикам. Висвітлено перспективи інтеграції української легкої промисловості у європейський ринок шляхом відповідності екологічним стандартам, впровадження цифрових інструментів і технологій, таких як 3D-моделювання, автоматизовані системи управління, використання штучного інтелекту для оптимізації виробничих процесів. Зроблено акцент на важливості співпраці підприємств з освітніми установами для підготовки фахівців, здатних працювати з сучасними цифровими технологіями. В роботі підкреслюється необхідність розробки галузевих стратегій та програм, спрямованих на підтримку цифровізації легкої промисловості, сталого розвитку малих і середніх підприємств, стимулювання інновацій та створення умов для інтеграції у глобальний ринок. Особливу увагу приділено розв’язанню проблем дефіциту робочої сили та оптимізації виробничих процесів за допомогою цифрових технологій. The article examines the current issues of digitalization in Ukrainian light industry, which is at the stage of adaptation to modern economic conditions and the challenges of globalization. The problems of slow implementation of digital technologies in the industry, in particular in small and medium-sized enterprises, are outlined. The authors emphasize that digitalization contributes to increasing the efficiency of production processes, optimizing business models and adapting to the requirements of the modern market, but the pace of implementation remains insufficient due to the shortage of financial and human resources. The low digital maturity of Ukrainian light industry remains a serious challenge. An analysis of the activities of light industry enterprises demonstrates that the level of digitalization largely depends on the scale of the business. Large companies are actively implementing 3D modeling, automation and artificial intelligence in their processes, while small enterprises use digital technologies selectively, in particular for marketing, communication with customers and search for materials. The article analyzes the international experience of digitalization of light industry, in particular in the EU, where significant attention is paid to the circular economy, digital product passports and sustainable practices. The prospects for the integration of Ukrainian light industry into the European market are highlighted through compliance with environmental standards, the introduction of digital tools and technologies, such as 3D modeling, automated control systems, and the use of artificial intelligence to optimize production processes. The emphasis is on the importance of cooperation between enterprises and educational institutions to train specialists capable of working with modern digital technologies. The paper emphasizes the need to develop sectoral strategies and programs aimed at supporting the digitalization of light industry, the sustainable development of small and medium-sized enterprises, stimulating innovation and creating conditions for integration into the global market. Particular attention is paid to solving the problems of labor shortage and optimizing production processes using digital technologies.