Оцінка податкових наслідків управлінських рішень у контексті впровадження «двоступеневого рішення» глобального податкового регулювання - Жерліцин, Д.М.; Мандра, В.В.; Мандра, Н.Г. (Вісник економічної науки України, 2025)
Стаття досліджує впровадження «двоступеневого рішення» глобальної ініціативи ОЕСР щодо оптимізації оподаткування транснаціональних корпорацій (ТНК). Проаналізовано підходи до прийняття рішень, які можуть використовувати уряди та ТНК для оцінки наслідків імплементації правил GloBE. Особливу увагу приділено методології розрахунку ефективної ставки податку та додаткового податку з урахуванням юрисдикційних особливостей і податкових стимулів. Запропоновано застосувати сучасні аналітичні інструменти для формалізації процесів прийняття рішень, оцінки економічних і фіскальних наслідків та оптимізації податкового планування в межах нових глобальних правил. Очікується, що застосування запропонованого підходу дозволить мінімізувати ризики втрати конкурентоспроможності через надмірний податковий тиск і сприятиме підвищенню фіскальної стійкості в умовах мінливого глобального податкового ландшафту. The article explores the implementation of the “Pillar Two” solution under the OECD’s global initiative to optimize the taxation of multinational enterprises (MNEs). It analyzes decision-making approaches that governments and MNEs may adopt to assess the implications of the GloBE Rules. Special attention is given to the methodology for calculating the effective tax rate (ETR) and the top-up tax, considering jurisdiction-specific features and tax incentives. The article proposes using modern analytical tools to formalize decision-making processes, evaluate economic and fiscal impacts, and optimize tax planning within the framework of the new global rules. Applying the proposed approach is expected to help minimize competitiveness risks arising from excessive tax burdens and enhance fiscal sustainability amid an evolving global tax landscape.