Поняття та сутність афіліат-маркетингу: історичний розвиток та основні характеристики концепції - Терещенко, М.В. (Вісник економічної науки України, 2025)
Метою статті є дослідження поняття, сутності та історичного розвитку афіліат-маркетингу, а також визначення його основних характеристик як сучасної концепції інтернет-маркетингу. Особлива увага приділяється аналізу еволюції механізмів партнерської взаємодії та їх впливу на комерційні комунікації в цифровому середовищі. Методи дослідження: у процесі дослідження застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення для розкриття теоретичних засад афіліат-маркетингу. Історико-логічний метод дозволив простежити еволюцію концепції, а системний підхід – визначити її основні характеристики та місце в сучасній маркетинговій діяльності. Результати: у результаті дослідження з’ясовано, що афіліат-маркетинг є ефективною формою партнерської взаємодії в цифровому середовищі, заснованою на принципі винагороди за залучення клієнтів. Проаналізовано історичні етапи становлення цієї концепції — від перших комісійних програм у 1990-х роках до сучасних багаторівневих мереж і автоматизованих платформ. Визначено основні характеристики афіліат-маркетингу, зокрема гнучкість, ефективність витрат і прозорість взаєморозрахунків між сторонами. Отримані результати підтверджують зростаючу роль цієї моделі в системі цифрового маркетингу та її перспективність для комерційних проєктів. Обговорення результатів засвідчило, що афіліат-маркетинг поступово трансформувався з простих комісійних програм у складні цифрові екосистеми з використанням аналітики, трекінгу та автоматизації процесів. Це дозволяє компаніям гнучко адаптувати партнерські програми до різних ринкових умов і цільових аудиторій. Водночас дослідження виявило певні ризики та проблемні аспекти, пов’язані з контролем якості трафіку та недобросовісною поведінкою окремих партнерів. Перспективним напрямом подальших наукових розвідок є удосконалення механізмів правового регулювання та етичних стандартів у сфері афіліат-маркетингу. The purpose of the article is to study the concept, essence and historical development of affiliate marketing, as well as to identify its main characteristics as a modern concept of Internet marketing. Particular attention is paid to the analysis of the evolution of partnership mechanisms and their impact on commercial communications in the digital environment. Research methods: in the course of the study, a set of general scientific and special methods was used, in particular, analysis, synthesis, comparison and generalisation to reveal the theoretical foundations of affiliate marketing. The historical and logical method allowed to trace the evolution of the concept, and the systematic approach allowed to determine its main characteristics and place in modern marketing activities. Results: the study has shown that affiliate marketing is an effective form of partnership in the digital environment based on the principle of reward for attracting customers. The historical stages of formation of this concept are analysed – from the first commission programmes in the 1990s to modern multi-level networks and automated platforms. The main characteristics of affiliate marketing are identified, including flexibility, cost-effectiveness and transparency of mutual settlements between the parties. The obtained results confirm the growing role of this model in the digital marketing system and its prospects for commercial projects. The discussion of the results showed that affiliate marketing has gradually transformed from simple commission programmes into complex digital ecosystems using analytics, tracking and process automation. This allows companies to flexibly adapt affiliate programmes to different market conditions and target audiences. At the same time, the study revealed certain risks and problematic aspects related to traffic quality control and unfair behaviour of individual partners. A promising area for further research is the improvement of legal regulation mechanisms and ethical standards in the field of affiliate marketing.