Стратегування регіональних інноваційних екосистем: проектний підхід аналізу динаміки економічної безпеки під час війни в контексті потреби інноваційної модернізації - Рогоза, М.Є.; Вівтоніченко, Я.В.; Максимчук, Р.Ю.; Шило, В.І. (Вісник економічної науки України, 2025)
Стаття присвячена аналізу процесів стратегування регіональних інноваційних екосистем в умовах воєнних дій з акцентом на забезпеченні економічної безпеки та необхідності інноваційної модернізації. Проведено аналіз динаміки ключових факторів, що впливають на їх стійкість та здатність до інноваціних змін. Проаналізовано підходи стратегування регіональних інноваційних екосистем як проекту аналізу динаміки економічної безпеки під час війни в контексті потреби інноваційної модернізації на основі структуризації проблематики формування позитивної динаміки розвитку. Визначено роль спільного бачення акціонерів, в основі якого є кооперація та взаємне доповнення у росту темпів циркуляції знань усередині системи для інноваційних процесів регіонального розвитку. Досліджено трансформаційні процеси функціонування інноваційних екосистем та ролі її суб’єктів, ідентифіковано проблеми регіонального розвитку у залежності від рівня фінансування наукової складової у сфери діяльності та створення індустріальних парків в екосистемі. Досліджено динаміку змін загальної чисельності малого і середнього бізнесу на формування динаміки доданої вартості у відсотках до загальної доданої вартості за витратами виробництва відповідного виду діяльності за видами економічної діяльності. Визначено роль малого і середнього бізнесу в інноваційній економіці у забезпеченні рівня економічної безпеки. Запропоновано підходи структуризації проектного підходу для аналізу динаміки економічної безпеки та використання інтеграції процесів стратегування регіональних інноваційних екосистем з процесами стратегічного планування у загальній стратегії регіонального розвитку. Розроблено рекомендації щодо формування ефективних стратегій розвитку регіональних інноваційних екосистем в умовах невизначеності та війни. The article is dedicated to the analysis of the processes of strategizing regional innovation ecosystems in the context of hostilities, with an emphasis on ensuring economic security and the necessity of innovative modernization. The dynamics of key factors influencing their resilience and ability to innovate are analyzed. Approaches to strategizing regional innovation ecosystems as a project for analyzing the dynamics of economic security during wartime in the context of the need for innovative modernization are analyzed based on the structuring of the problems of forming positive development dynamics. The role of a common vision of stakeholders, based on cooperation and mutual complementarity in the growth of the rate of knowledge circulation within the system for innovative processes of regional development, is determined. The transformational processes of the functioning of innovation ecosystems and the roles of its actors are investigated, and problems of regional development depending on the level of funding for the scientific component in the in relevant field and the creation of industrial parks in the ecosystem are identified. The dynamics of changes in the total number of small and medium-sized businesses on the formation of the dynamics of value added as a percentage of the total value added at production costs of the corresponding type of activity by types of economic activity are investigated. The role of small and medium-sized businesses in the innovative economy in ensuring the level of economic security is determined. Approaches to structuring a project approach for analyzing the dynamics of economic security and using the integration of strategizing processes of regional innovation ecosystems with strategic planning processes in the overall strategy of regional development are proposed. Recommendations for the formation of effective development strategies for regional innovation ecosystems in conditions of uncertainty and wartime challenges are developed.