Архітектоніка реалізації інтеграційної стратегії управління економічними ризиками корпоративного розвитку - Коровін, Ю.В. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті обґрунтовано необхідність розробки методичного підходу до імплементації інтеграційної стратегії управління економічними ризиками корпоративного розвитку акціонерного товариства. Актуальність дослідження зумовлена потребою реагування на зростаючі виклики турбулентного економічного середовища, зокрема для корпоративних структур, які функціонують в умовах невизначеності, нестабільності та зростаючих ризиків. Запропоновано авторське трактування економічного ризику корпоративного розвитку як багаторівневого, динамічного явища, що виникає під впливом як внутрішніх, так і зовнішніх чинників, і потребує комплексного стратегічного реагування. У межах дослідження побудовано структуру реалізації інтеграційної стратегії управління економічними ризиками, яка охоплює п’ять ключових етапів: аналітико-діагностичний, концептуально-стратегічний, проєктно-моделювальний, етап реалізації та адаптації, моніторингово-коригуючий. Сформовано інструментарій оцінювання та реагування на ризики, що включає кількісні, якісні та організаційно-фінансові методи управління, а також визначено ключові умови ефективної реалізації інтеграційної стратегії, зокрема інституціоналізацію функції ризик-менеджменту, впровадження цифрових рішень та розвиток ризик-культури. Результати дослідження мають як теоретичне, так і практичне значення для підвищення ефективності корпоративного управління, забезпечення економічної безпеки та стійкого розвитку акціонерних товариств. Подальші наукові розвідки рекомендовано спрямувати на емпіричну перевірку ефективності запропонованого підходу та його адаптацію до особливостей різних галузей економіки. The article substantiates the need to develop a methodical approach to implementing an integration strategy for economic risk management in the corporate development of a joint-stock company. The relevance of the study is driven by the necessity to respond to the growing challenges of a turbulent economic environment, especially for corporate structures operating under conditions of uncertainty, instability, and increasing risks. The authors propose an original interpretation of economic risk in corporate development as a multi-level, dynamic phenomenon arising under the influence of both internal and external factors, which requires a comprehensive strategic response. The study outlines a structured approach to the implementation of an integration strategy for economic risk management, which includes five key stages: analytical-diagnostic, conceptual-strategic, project-modeling, implementation and adaptation, and monitoring and correction. A toolkit for risk assessment and response has been developed, encompassing quantitative, qualitative, and organizational-financial management methods. Key conditions for effective implementation of the integration strategy are also identified, such as the institutionalization of the risk management function, the deployment of digital solutions, and the development of a risk-oriented corporate culture. The results of the study have both theoretical and practical significance for enhancing the efficiency of corporate governance, ensuring economic security, and supporting the sustainable development of joint-stock companies. Further research is recommended to empirically test the proposed approach and adapt it to the specificities of various sectors of the economy.