Методологічний підхід до управління науковою складовою бюджетного процесу на рівні муніципалітетів - Чудаєва, І.Б.; Сукач, О.М. (Вісник економічної науки України, 2025)
Стаття присвячена розробці методологічного підходу управління науковою складовою бюджетного процесу на рівні муніципалітетів в умовах децентралізації влади в Україні. З огляду на зростаючу складність соціально-економічного середовища, потребу у збалансованості місцевих фінансів та орієнтації на сталий розвиток територіальних громад, авторами наголошено на значущості науково-аналітичного забезпе чення бюджетного процесу. Метою є науково-методичне обґрунтування концептуальної моделі управління науковою складовою бюджетного процесу на рівні муніципалітетів з урахуванням сучасних викликів, інституційної специфіки та міжнародного досвіду. Методи дослідження включають: системний аналіз, структурно-функціональний підхід, інституційно-порівняльний аналіз, методи логічного та формалізованого моделювання у сфері наукового супроводу бюджетного процесу. У статті досліджено теоретичні основи наукового забезпечення бюджетного процесу, проаналізовано сучасний стан та визначено ключові проблеми управління науковою складовою в українських муніципалітетах. Розкрито сутність і функції наукової складової в управлінні бюджетом: від планування досліджень і формування аналітичної бази – до оцінки ефективності прийнятих рішень і прогнозування впливу зовнішніх факторів. Визначено ключові принципи ефективного управління: наукова обґрунтованість, міждисциплінарність, адаптивність, відкритість, інституційна взаємодія. Систематизовано можливості інтеграції наукових установ, незалежних аналітичних центрів та цифрових інструментів в муніципальне бюджетне управління. Результати. Запропоновано концептуальну модель управління науковою складовою, що охоплює такі етапи: стратегічне планування науково-аналітичного супроводу, координацію дій суб’єктів, організацію інституційної взаємодії, забезпечення ресурсної підтримки, механізми контролю та оцінки. Аргументовано, що системне управління науковою складовою дозволяє підвищити якість управлінських рішень, забезпечити прозорість бюджетного процесу та зміцнити довіру громадян до органів місцевого самоврядування. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні стратегій розвитку муніципалітетів, розробці інституційних механізмів співпраці з науковими установами, а також у процесі діджиталізації управління публічними фінансами на місцевому рівні. The article is devoted to the development of a methodological approach to managing the scientific component of the budget process at the municipal level under the conditions of power decentralization in Ukraine. Given the increasing complexity of the socio-economic environment, the need for balanced local finances, and the focus on sustainable development of territorial communities, the author emphasizes the significance of scientific and analytical support in the budget process. The aim of the study is to develop a methodological approach to managing the scientific component of the municipal budget process, taking into account modern challenges, institutional specifics, and international experience. The research methods include systems analysis, structural-functional approach, institutional-comparative analysis, as well as logical and formalized modeling methods in the field of scientific support of the budget process. The article explores the theoretical foundations of scientific support for the budget process, analyzes the current state, and identifies key issues in managing the scientific component within Ukrainian municipalities. It reveals the essence and functions of the scientific component in budget management – from research planning and analytical database formation to the evaluation of decision effectiveness and forecasting the influence of external factors. The key principles of effective management are defined: scientific validity, interdisciplinarity, adaptability, openness, and institutional interaction. The opportunities for integrating scientific institutions, independent analytical centers, and digital tools into municipal budget management are systematized. Results. A conceptual model for managing the scientific component is proposed, encompassing the following stages: strategic planning of scientific and analytical support, coordination of stakeholder actions, organization of institutional cooperation, provision of resource support, and implementation of control and evaluation mechanisms. It is argued that systematic management of the scientific component improves the quality of managerial decisions, ensures transparency in the budget process, and strengthens citizens’ trust in local self-government authorities. The research findings can be applied in the development of municipal development strategies, the design of institutional cooperation mechanisms with scientific institutions, and the digitalization of public finance management at the local level.