Відбудова транспортного сектору України: комплексний підхід до фінансування, інвестування та відновлення - Бугайко, Д.О.; Боняр, С.М. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті представлено комплексний підхід щодо фінансування, інвестування та відновлення транспортного сектору України як у сучасних умовах, так і в повоєнний період. Прямі збитки, завдані війною будівлям та інфраструктурі за останні два роки, становлять $152 млрд. Спільна оцінка Уряду України, групи Світового банку, Європейської комісії та ООН (RDNA3) оцінює, що загальна вартість відновлення країни протягом наступного десятиліття становить $486 млрд. Основні потреби України у 2024 році зосереджені на відновленні ключових секторів економіки та інфраструктури, що потребує фінансування у розмірі $15,3 млрд. Зазначається, що транспортний сектор зазнав збитків у розмірі $36,7 млрд, а потреби у відновленні оцінюються в $78 млрд. Пошкоджено понад 26 тис. км доріг, що оцінюється в $28,3 млрд. Залізничний транспорт зазнав збитків у розмірі $4,3 млрд, порти –$0,85 млрд, а авіаційна галузь – $2 млрд. Окреслено заходи щодо відновлення транспортних шляхів, що дозволяють Україні забезпечити свій транзитний потенціал навіть у воєнний час, а саме: шляхи солідарності ЄС та, з вересня 2023 року, український морський експортний коридор, розвиток дунайських портів, що дозволило розширити альтернативні маршрути, та модернізацію прикордонної інфраструктури з ЄС та Молдовою. Ключовими заходами щодо відновлення транспортного сектору є: оновлення Національної транспортної стратегії України до 2030 року, прийняття Стратегії розвитку прикордонної інфраструктури з ЄС та Молдовою, а також подання до Верховної Ради проекту закону про реформу залізничного транспорту в жовтні 2024 року. Європейський Союз, Міжнародний валютний фонд (МВФ), Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та приватні інвестори є важливими донорами відновлення. Одним із можливих джерел фінансування реконструкції є заморожені російські активи на суму $300 млрд. Відбудова країни після війни може вимагати до 500 млрд євро, що включатиме значні інвестиції у відновлення інфраструктури, реконструкцію житла та модернізацію виробничих та енергетичних об’єктів. Було наголошено, що країни G7 разом із Платформою координації донорів підтримуватимуть відновлення транспортної інфраструктури України та сприятимуть розвитку альтернативних логістичних маршрутів для експорту української продукції. Оновлена Національна транспортна стратегія України до 2030 року, метою якої є адаптація транспортного сектору до нових умов, розробила пріоритети інвестиційної та політичної діяльності в Україні на наступні п’ять років та окреслила заходи щодо плану відновлення та реконструкції України. The article presents a comprehensive approach to financing, investing, and restoring Ukraine’s transportation sector both in the current environment and in the postwar period. The direct damage caused by the war to buildings and infrastructure over the past two years amounts to $152 billion. A joint assessment by the Government of Ukraine, the World Bank Group, the European Commission and the United Nations (RDNA3) estimates that the total cost of rebuilding the country over the next decade is $486 billion. The main needs of Ukraine in 2024 are focused on the restoration of key sectors of the economy and infrastructure, which require $15.3 billion in funding. It is noted that the transport sector suffered losses of $36.7 billion, and the needs for recovery are estimated at $78 billion. More than 26 thousand kilometers of roads were damaged, which is estimated at $28.3 billion. Rail transport suffered losses of $4.3 billion, ports – $0.85 billion, and the aviation industry – $2 billion. Measures to restore transport routes that allow Ukraine to ensure its transit potential even in times of war are outlined, namely: the EU solidarity routes and, from September 2023, the Ukrainian maritime export corridor, the development of Danube ports, which allowed for the expansion of alternative routes, and the modernization of border infrastructure with the EU and Moldova. The key measures to restore the transport sector are: updating the National Transport Strategy of Ukraine until 2030, adopting the Strategy for the Development of Border Infrastructure with the EU and Moldova, and submitting a draft law on railway transport reform to the Verkhovna Rada in October 2024. The European Union, the International Monetary Fund (IMF), the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), and private investors are important donors to the recovery. One possible source of funding for reconstruction is frozen Russian assets worth $300 billion. Reconstruction of the country after the war may require up to 500 billion euros, which will include significant investments in infrastructure restoration, housing reconstruction, and modernization of production and energy facilities. It was emphasized that the G7 countries, together with the Donor Coordination Platform, will support the restoration of Ukraine’s transport infrastructure and promote the development of alternative logistics routes for the export of Ukrainian products. The updated National Transport Strategy of Ukraine until 2030, which aims to adapt the transport sector to new conditions, developed priorities for investment and political activity in Ukraine for the next five years and outlined measures for the plan for the recovery and reconstruction of Ukraine.