Методологічні засади обліку і контролю експортних та імпортних операцій - Сидіч, М.Ю. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті розглянуто актуальні питання методологічних засад обліку та контролю експортних та імпортних операцій в Україні. Досліджено економічну сутність та визначальне значення зовнішньоекономічної діяльності як провідного напрямку розвитку національної економіки. Автором виділено ключові проблеми, що перешкоджають ефективній реалізації обліково-контрольного забезпечення ЗЕД, включаючи неузгодженість національного законодавства з міжнародними стандартами, складність обліку валютних операцій, а також недостатню ефективність внутрішнього контролю на підприємствах. Метою дослідження є розробка та обґрунтування комплексних методологічних засад обліку та контролю експортних та імпортних операцій, що спрямовані на підвищення ефективності управління, достовірності фінансової інформації та мінімізації ризиків. У статті деталізовано особливості документального забезпечення, специфіку обліку валютних операцій та курсових різниць, а також розглянуто методологічні засади внутрішнього та державного контролю. Обґрунтовано необхідність та напрямки використання сучасних інформаційних технологій для оптимізації обліковоконтрольних процесів. Запропоновані висновки та рекомендації сприятимуть забезпеченню прозорості, достовірності та законності зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання в умовах глобалізації. The article examines current issues related to the methodological principles of accounting and control for export and import operations in Ukraine. It explores the economic essence and crucial importance of foreign economic activity as a leading direction for national economic development. The author identifies key problems hindering the effective implementation of accounting and control support for foreign economic activity, including inconsistencies between national legislation and international standards, the complexity of accounting for foreign currency transactions, and insufficient effectiveness of internal control at enterprises. The study aims to develop and substantiate comprehensive methodological principles for accounting and control of export and import operations, aimed at improving management efficiency, reliability of financial information, and minimizing risks. The article details the peculiarities of documentation support, the specifics of accounting for foreign currency transactions and exchange rate differences, and discusses the methodological principles of internal and state control. The necessity and directions for utilizing modern information technologies to optimize accounting and control processes are substantiated. The proposed conclusions and recommendations will contribute to ensuring transparency, reliability, and legality of foreign economic activity for business entities in a globalized environment.