Національний і мМіжнародний виміри економічної чутливості забезпечення економічної безпеки в умовах глобального економічного суперництва - Ус, Г.О.; Солодкий, Д.С.; Щепка, О.В. (Вісник економічної науки України, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу проблем економічної безпеки в умовах загострення геоекономічного суперництва. Автор досліджує сучасні виклики, пов’язані з дестабілізацією глобальних ланцюгів постачання, зростаючою енергетичною та продовольчою залежністю, технологічними ризиками та асиметрією доступу до ресурсів. Здійснено порівняльний аналіз підходів до забезпечення економічної безпеки, зокрема в США, Китаї та Україні. Висвітлено значення стратегічної автономії, цифрової трансформації та інституційної стійкості у формуванні національного потенціалу опору зовнішнім загрозам. У статті також проаналізовано стан і виклики для окремих галузей, зокрема промисловості, агросектору та інфраструктурних об’єктів. Особливу увагу приділено прикладам підприємств Черкаської області, які демонструють адаптивність в умовах обмеженого ресурсного доступу та зростаючих ризиків. Запропоновано авторську модель оцінки економічної чутливості суб’єктів господарювання до зовнішніх загроз з урахуванням геоекономічного контексту. Результати дослідження мають прикладне значення для формування стратегії економічної безпеки на національному і регіональному рівнях, а також для удосконалення політики економічного прогнозування, інституційного захисту та стратегічного планування в умовах трансформації глобального економічного порядку. The article is devoted to a comprehensive analysis of the problems of economic security in the context of intensifying geo-economic rivalry. The author explores contemporary challenges related to the destabilization of global supply chains, growing energy and food dependence, technological risks, and asymmetry in access to resources. A comparative analysis of approaches to ensuring economic security at macro and micro levels is carried out, particularly in the USA, China, and Ukraine. The importance of strategic autonomy, digital transformation, and institutional resilience in shaping national capacity to resist external threats is highlighted. The study also examines the state and challenges facing specific sectors, including industry, agriculture, and infrastructure. Particular attention is paid to the examples of enterprises in the Cherkasy region, which demonstrate adaptability under conditions of limited resource access and increasing risks. The author proposes a model for assessing the economic sensitivity of business entities to external threats, taking into account the geo-economic context. The results of the research have practical value for developing national and regional strategies of economic security, as well as for improving policies in economic forecasting, institutional protection, and strategic planning in the context of the transformation of the global economic order.