Стратегічне бачення механізму управління промисловим виробництвом в Україні (до 100-річчя Чумаченка Миколи Григоровича) - Столяров, В.Ф. (Вісник економічної науки України, 2025)
В статті розкриті ключові події життєвого шляху видатного українського вченого-економіста, доктора економічних наук, професора, академіка Національної академії наук України, першого Президента Академії економічних наук України Чумаченка Миколи Григоровича. Розкрита його особиста роль у науковому становленні і зростанні автора статті, у формуванні пошукових наукових досліджень економіки, соціології і екології промислового виробництва як основи національного господарювання та запоруки людиноцентриського розвитку регіонів в суверенній, незалежній і соборній Україні. У формі історико-аналітичних нарисів наведені приклади проявів його доброти і людяності, професіоналізму і наукових передбачень, патріотичної відданості козацькому РОДу і Батьківщині. Представлені окремі результати наукової діяльності послідовників і продовжувачів його ідей за пріоритетними напрямами пошукових досліджень, які орієнтовані на формування національно-консолідованої платформи і забезпечення національно-цивілізаційної безпеки України. The article reveals the key events of the life path of the outstanding Ukrainian scientist-economist, Doctor of Economic Sciences, Professor, Academician of the National Academy of Sciences of Ukraine, the first President of the Academy of Economic Sciences of Ukraine Chumachenko Mykola Hryhorovych. His personal role in the scientific formation and growth of the author of the article, in the formation of exploratory scientific research on the economics, sociology and ecology of industrial production as the basis of national management and the key to the human-centered development of regions in sovereign, independent and united Ukraine is revealed. In the form of historical and analytical essays, examples of manifestations of his kindness and humanity, professionalism and scientific foresight, patriotic devotion to the Cossack KIN and the Motherland are given. Some results of the scientific activity of the followers and successors of his ideas are presented in priority areas of exploratory research, which are focused on the formation of a national-consolidated platform and ensuring the national-civilizational security of Ukraine.