Особливості спектрів фотолюмінесценції чорних неметалевих поверхонь - Бандурин, Ю.А.; Молнар, Ш.Б.; Завілопуло, А.М.; Бандурин, О.О. (Доповіді НАН України, 2025)
Досліджено спектри фотолюмінесценції зразків чорних неметалевих поверхонь, а саме пластику, фотопаперу та оксамиту. Проведений аналіз показав, що на характеристики цих спектрів впливає процес фотозбудження молекул, які входять до складу цих матеріалів. Експериментально визначені спектри фотолюмінесценції чорної поверхні оксамиту після її покриття сажею та аквадагом. Встановлено, що оксамит, вкритий аквадагом має найменшу інтенсивність фотолюмінесценції. Запропоновано методику вимірювань випромінювальних властивостей рідини на чорних поверхнях методом оптичної спектроскопії. Вперше на поверхні оксамиту в області довжин хвиль λ = 400÷700 нм отримано спектри фотолюмінесценції крапель рідин – води, спирту та 40% розчину глюкози. Ретельний розгляд цих спектрів дозволив ідентифікувати випромінювання радикалів ОН й СН та показати вплив типу зв’язку ОН з остовом молекул досліджених рідин. Запропонована методика вивчення фотолюмінесценції рідин дозволяє безпосередньо вимірювати спектри їх люмінесценції без використання пробірок, кювет. The photoluminescence spectra of black samples with non-metallic surface — plastic, photographic paper and velvet — have been studied. The analysis showed that the characteristics of these spectra are influenced by the process of photoexcitation of molecules included in these materials. The photoluminescence spectra of the black velvet surface after its coating with soot and aquadag were experimentally determined. It was established that velvet coated with aquadag has the lowest photoluminescence intensity. It has also been established that exposure to sunlight significantly changes the photoluminescent characteristics of such a surface. A method for measuring the radiation properties of liquids on black surfaces using optical spectroscopy has been proposed. For the first time, in the wavelength range λ = 400÷700 nm, photoluminescence spectra of drops of liquids — water, alcohol and 40 % glucose solution — were obtained. Careful analysis of these spectra allowed us to identify the emission of OH and CH radicals and to show the influence of the type of OH bonding with the molecular basis of the liquids under study. The proposed approach to the study of photoluminescence of liquids allows direct measurements of their luminescence spectra without the use of tubes and cuvettes.