Мінерали рідкісноземельних елементів у надрах України як складова інвестиційної привабливості для Європейського Союзу - Кульчицька, Г.О.; Пономаренко, О.М.; Павлишин, В.І.; Черниш, Д.С. (Доповіді НАН України, 2025)
Мінерали рідкісноземельних елементів у надрах України парагенетично пов’язані з мінералами інших рідкісних елементів, утворюючи спільні родовища рідкіснометалевої сировини. Поняття “критична сировина” набагато ширше, ніж поняття “рідкіснометалева сировина”, і крім руд рідкісних елементів включає окремі мінерали, продукти промисловості тощо. Майже усі родовища і рудопрояви, відомі на території України, належать до комплексних, рідкісноземельно-рідкіснометалевих. Найперспективніше — Азовське Zr-REE родовище, розміщене у Східному Приазов’ї. Обґрунтовано перспективу створення довкола цього родовища розширеного гірничорудного вузла, що поєднає між собою низку інших родовищ і рудопроявів з комплексними рудами у Східному і Західному Приазов’ї. Для збільшення інвестиційної привабливості вузла запропоновано враховувати в разі оцінювання запасів, крім рудної, усі види нерудної мінеральної сировини, що становлять інтерес як критична сировина для Європейського Союзу. Комплексність руд робить їх затребуваними в різних галузях промисловості, що убезпечує інвестиційні компанії від ризику банкротства внаслідок зниження попиту на рідкісноземельні чи інші рідкісні метали. Приєднання України до ЄС сприятиме виконанню недавно прийнятого там “Закону про мінеральну сировину” (Critical Raw Materials Act). Rare earth elements in Ukraine’s subsoil are paragenetically associated with minerals of other rare elements, forming joint deposits of rare metal raw materials. The concept of “critical raw materials” is much broader than the concept of “rare metal raw materials” and, in addition to rare element ores, includes individual minerals, industrial products, etc. Almost all known deposits and ore occurrences in Ukraine are classified as complex deposits of rare earth and rare metal ores. The most promising is the Azov Zr-REE deposit, located in the Eastern Azov region. The prospect of creating an expanded mining hub around this deposit, which will connect a number of other deposits and ore occurrences with complex ores known in the Eastern and Western Azov regions, has been substantiated. In order to increase the investment attractiveness of the hub, it is proposed that, in addition to ore, all types of nonmetallic mineral raw materials that are of interest as critically important raw material resources for the European Union be taken into account when assessing reserves. The complexity of ores makes them in demand in various industries in the European Union. This protects investment companies from the risk of bankruptcy due to a decrease in demand for rare earth or other rare metals. Ukraine’s accession to the EU will facilitate the implementation of the recently adopted Critical Raw Materials Act.