Баба-бранка: міфологія і практика - Боряк, О. (Матеріали до української етнології, 2002)
Буденна домогосподарська сфера як один із напрямків історіографії й досі лишається таким, що не отримав належної уваги дослідників в Україні та за її межами. Зважаючи на ці обставини, ми звертаємося до сфери повсякденного життя українського села, де особливо вагомою і багато в чому визначальною була роль жінки. Перспективним у цьому плані видається аналіз специфічної жіночої обрядової системи, зокрема такого фрагменту, як народження дитини, а також місця та ролі в ній баби-бранки.