Визначення параметрів кондуктометричних сенсорів для автоматизованого управління енергетичним обладнанням - Кошель, М.Д.; Кошель, С.А. (Доповіді НАН України, 2025)
Встановлено закономірності процесів визначення робочих характеристик кондуктометричних сенсорів, призначених для автоматизованого управління енергетичним обладнанням шляхом вимірювання питомої електропровідності та концентрації розчинів електролітів в умовах невизначеності та нестаціонарності параметрів навколишнього середовища. Описано техніку калібрування сенсорів і алгоритми комп’ютерної обробки даних калібрування. Встановлено універсальні залежності між сигналом сенсора та питомою електропровідністю. The study establishes patterns in the processes of determining the operational characteristics of conductometric sensors designed for automatic control of power equipment by measuring the specific electrical conductivity and concentration of the electrolyte solution under conditions of uncertainty and non-stationarity of environmental parameters. The sensor calibration technique and algorithms for computer processing of calibration data are described. Universal dependencies between the sensor signal and specific electrical conductivity have been determined.