Нодуляційна конкурентназдатність Tn5–мутантів Rhizobium leguminosarum bv. viciae - Кругова, О.Д.; Мандровська, Н.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
Досліджували нодуляційну конкурентну здатність Tn5–мутантів бульбочкових бактерій гороху, одержаних на основі Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263 б, які за азотфіксувальною активністю, кількістю кореневих бульбочок, впливом на наростання маси рослин перевищували вихідний штам. Показано, що мутанти М1 та М68 є конкурентноздатними на рівні вихідного 263 б і промислового 245 а штамів. Исследовали нодуляционную конкурентную способность Tn5 – мутантов клубеньковых бактерий гороха, полученных на основе Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263 б, которые по азотфиксирующей активности, количеству корневых клубеньков, влиянию на накопление массы растений превышали исходный штамм. Показано, что мутанты М1 и М68 являются конкурентоспособными на уровне исходного 263 б и промышленного 245 а штаммов. There has been studied the nodulation competitiveness of Tn5 mutants of pea rhizobia which were obtained from Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263 б and which had high nitrogen fixing activity and promoted the increase of both nodule number and aboveground biomass in comparison with wild strains. It was shown that the competition ability of M1 and М68 mutants did not differ from the competitive ability of strains 263 б and Rhizobium leguminosarum bv. viciae 245 a of industrial strains.