Функціонування асоціативної системи діазотрофи-озиме жито залежно від сортових особливостей рослин - Надкернична, О.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
Досліджено асоціативну азотфіксацію різних сортів озимого жита. Показано, що сорти Харківське 79, Струна, Новозибківське 150, Боротьба, Верхняцьке 32 характеризуються високим азотфіксувальним потенціалом. Зазначені сорти відзначалися високою здатністю відзиватися на інокуляцію ризосферними діазотрофами родів Azospirillum, Azotobacter, Bacillus, Pseudomonas і забезпечувати ефективне функціонування асоціативної системи діазотрофи – озиме жито. Изучена ассоциативная азотфиксация различных сортов озимой ржи. Показано, что сорта Харьковская 79, Струна, Новозыбковская 150, Борьба, Верхнячская 32 характеризуются высоким азотфиксирующим потенциалом. Указанные сорта отличались высокой способностью отзываться на инокуляцию ризосферными диазотрофами родов Azospirillum, Azotobacter, Bacillus, Pseudomonas и обеспечивать эффективное функционирование ассоциативной системы диазотрофы-озимая рожь. The associative nitrogen fixation of different winter rye sorts has been studied. It has been shown that such sorts as Charkovskoe 79, Struna, Novozibkovskoe 150, Borba, Verchniachskoe 32 have high N2-fixing potential. The mentioned sorts were noted by their high sensitivity to inoculation of nitrogen fixing bacteria from Azospirillum, Azotobacter, Bacillus, Pseudomonas genuses and ability to supply with effective functioning of N2-fixing bacteria – winter rye associative system.