Вариации эмиссионных линий водорода в спектрах ярких Be-звезд - Кругов, В.Д. (Кинематика и физика небесных тел, 1992)
Представлены результаты анализа профилей эмиссионных линий водорода Нα и Нβ в спектрах β СМі, γ Саs и φ Реr по наблюдениям, выполненным с сентября 1985 по октябрь 1988 г. Обнаружены быстрые вариации интенсивностей эмиссионных линий Нα и Нβ. Показано, что в спектре β СМi и γ Саs вариации вносят нерегулярный характер. Оценены параметры эмиссионных линий: эквивалентные ширины, максимальная интенсивность и отношение интенсивностей компонентов V/R. Приводяться результати аналізу контурів емісійних ліній водню Нα і Нβ в спектрах β СМі, γ Саs та φ Реr за спостереженнями, що виконані з вересня 1985 по жовтень 1988 р. Виявлені швидкі варіації інтенсивності емісійних ліній Нα і Нβ. Показано, що у спектрах β СМi і γ Саs такі варіації мають нерегулярний характер. Оцінені параметри емісійних ліній: еквівалентні ширини, максимальна інтенсивність і відношення інтенсивностей компонентів V/R. The analysis of Нα and Нβ emission line profiles in the spectra of Be stars β СМі, γ Саs and φ Реr observed in September 1985—October 1988 is presented. Rapid variations of Нα and Нβ emission line intensities have been discovered. It is shown that these variations in the spectra of β СМі and γ Саs are irregular. The following parameters of the emission lines have been determined: the equivalent widths, the maximum intensities and the component intensity ratios V/R.