Существует ли семейство периодических комет Сатурна - Гулиев, А.С. (Кинематика и физика небесных тел, 1992)
Проведен анализ характеристик комет с афелиями от 7.46 до 14.2 а. е. С помощью статистических критериев показано, что они по многим параметрам резко отличаются от комет семейства Юпитера. Это отличие четко выражено в параметрах q, i, J (константа Якоби), L (долгота перигелия), в зависимости Н₁₀(q), в динамике увеличения численности комет, а также в реакции комет на солнечную активность. Анализ значений J применительно к Юпитеру и Сатурну показывает принадлежность комет к семейству последнего. Отвергается предположение о промежуточности этой группы комет. В анализе данных учтены результаты расчетов эволюции кометных орбит [10]. Проведено аналіз характеристик, комет з афеліями від 7.46 до 14.2 а. о. З допомогою статистичних критеріїв показано, що вони за багатьма параметрами різко відрізняються від комет сімейства Юпітера. Ця різниця чітко проявляється щодо параметрів q, i, J (константа Якобі), L (довготи перигелію), залежності Н₁₀(q), динаміки збільшення кількості комет, а також у реакції комет на сонячну активність. Аналіз значень J стосовно Юпітера і Сатурна показує приналежність комет до сімейства останнього. Відкидається припущення про проміжне положення цієї групи комет. В аналізі даних враховано результати розрахунків еволюції кометних орбіт [10]. The analysis of the characteristics of comets with the aphelia from 7.46 to 14.2 A. U. has been carried out. The statistical criteria used show that they differ considerably from the Jupiter family. This can be particularly seen in the parameters q, i, J (the Jacobi constant), L (the perihelion longitude), in the dependence H₁₀(q), in the dynamics of increase of number of comets as well as in comets reaction on the solar activity. The analysis of the J values with reference to Jupiter and Saturn shows that comets belong to the family of the latter. The assumption that this group of comets is an intermediate one has been rejected. The results of calculations of cometary orbits evolution [10] are taken into account.