Компенсация возмущений в линейной оптимальной системе на основе параметризации уравнения Лурье–Риккати - Буков, В.Н.; Сельвесюк, Н.И. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Запропоновано метод компенсації параметричних збурень у системі з лінійноквадратичним регулятором, оснований на наближеному перерахуванні оптимізаційної задачі, що не потребує нового розв’язання рівняння Лур’є–Ріккаті. Для компенсації параметричних збурень об’єкта керування пропонується використовувати додатковий зворотний зв’язок за станом — компенсаційні регулятори. На основі результатів параметризації матричного алгебраїчного рівняння Лур’є–Ріккаті визначено всю множину збурень, що компенсуються, і відповідну йому множину компенсаційних регуляторів. The method of compensation of parametrical perturbations in control system with the linearquadratic regulator, based on the approximate recalculation of the optimal problem, not demanding the new solution of Lourie–Riccati equation is offered. For compensation of parametrical perturbations of controlled object it is offered to use an additional state feedback termed the compensating controller. On the basis of results of parametrization of matrix algebraic Lourie–Riccati equation the whole set of compensated perturbations and the corresponding set of compensating controller is determined.