Анализ циклических процессов солнечной активности - Лычак, М.М. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Процеси сонячної активності є циклічними. Задача їх аналізу полягає в оцінюванні інформативних параметрів даних про зміни досліджуваних факторів. Запропоновано метод і теоретично обґрунтовано процедуру обробки циклічної часової послідовності числових даних для оцінювання середнього періоду циклу. Досліджено рекурентну процедуру згладжування «ковзним» поліноміальним вікном (у вигляді полінома 4го степеня). Комп’ютерне моделювання підтвердило ефективність запропонованого методу і процедур аналізу процесів сонячної активності. The processes of solar activity are cyclic. The task of their analysis is in an estimation of informative parameters of data about change of the researched factors. The method is offered and procedure of processing of a cyclic time sequence of numerical data for an estimation of average period of a cycle is theoretically substantiated. The recurrent procedure of smoothing by the "sliding" polynomial window (as a polynomial of the fourth degree) is investigated. The computer modeling has confirmed efficiency of an offered method and procedures of the analysis of processes of solar activity