Про визначення режимних параметрів електронапікання алмазовмісного шару на металічний корпус інструменту на основі оцінки дифузійних процесів - Дутка, В.А. (Сверхтвердые материалы, 2008)
Запропоновано проводити визначення режимних параметрів (інтенсивності та тривалості нагрівання) в процесі електронапікання під тиском алмазовмісного шару на корпус на основі оцінки товщини дифузійних шарів, що утворюються в процесі дифузії в зонах контакту з металічним корпусом інструменту частинок порошкових композицій. При цьому використано розроблену раніше чисельну модель електронагрівання технологічного вузла (макромодель) та модель процесу дифузії (мікромодель), в котрій враховано температурну залежність коефіцієнта дифузії. Приведено приклад вибору оптимальних режимів нагрівання для процесу спікання під тиском. Отримані результати можуть бути використані для оптимізації режимів технологічного процесу спікання виробів із порошкових композицій. The process variables (heating rate and duration) of pressure-assisted electrical sintering of a diamond-containing layer to a tool body are proposed to be determined based on the assessment of thickness of the diffusion layers that arise in the course of diffusion in the tool body-powder composition contact zones. A previously developed numerical model for electrical heating of an assembly unit (a macromodel) and a model for the diffusion process (a micromodel), which allows for the temperature dependence of the diffusion coefficient, are employed for that purpose. An example of choosing optimum heating conditions for the pressure-assisted sintering is presented. The results obtained can be used for the optimization of process variables for sintering powder-composition products.