Світлої пам’яті подвижники української науки (замість передмови) - Скрипник, Г. (Матеріали до української етнології, 2003)
Цей випуск "Матеріалів до української етнології” присвячується пам’яті відомих народознавців 20-х років XX ст., які стояли біля витоків науково-організаційного оформлення академічної етнологічної науки в Україні, прилучилися до започаткування і розробки актуальних дослідницьких напрямків, що не втратили свого значення й досі; створили фундаментальну джерельну базу науки і розробили теоретико-методологічні принципи, концептуальні засади її розвитку для цілого 20-го століття. На 2002 рік припадає ціла низка ювілеїв чільних діячів народознавчої науки початку століття: 140-річчя з дня народження Василя Кравченка; 135-річчя - з дня народження Миколи Біляшівського: 130-річчя з дня народження Юрія Павловича; 125-річчя з дня народження Данила Щер-баківського; 115-річчя з дня народження Нестора Малечі, 110-річчя з дня народження Федора Савченка, 105-річчя з дня народження Лідії Шульгиної, 100-річчя з дня народження Никонора Дмитрука... Наукова біографія і життєвий шлях багатьох з них трагічно обірвалися в молосі репресій тоталітарної більшовицької системи.