Математическое моделирование процесса фильтрационной консолидации с учетом релаксационных явлений - Булавацкий, В.М.; Скопецкий, В.В. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Побудовано математичну модель фільтраційної консолідації масиву, розміщеного на непроникній основі, за умови насиченості сольовим розчином та з урахуванням релаксаційності фільтраційного і дифузійного процесів. Сформульовано відповідну нелінійну крайову задачу, запропоновано чисельний алгоритм її розв’язання в рамках точної та наближеної моделей консолідації, наведено результати чисельної реалізації алгоритму. The mathematical model of filtrational consolidation of a massif arranged on the opaque basis, under condition of saturation by a saline solution with allowance for relaxational of filtrational and diffusive processes is constructed. The statement of the corresponding nonlinear boundary value problem is given, the numerical algorithm of its solution within the framework of precise and approximated models of consolidation is offered and results of numerical realization of algorithm is presented.