О математических основах функционирования компьютерной системы оптимального управления траулером. Часть 1 - Мусуривский, В.И. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Розглянуто постановку задачі оптимального керування траулером, що описана системою з двома степенями свободи; рівняння її руху — це рівняння Лагранжа 2го роду. Сформульовано задачі, що розв’язуються за допомогою принципу максимуму Понтрягіна , який за даної постановки виконує функції економікоматематичного методу. Ці задачі потребують створення системи прийняття рішень. The problem statement of trawler optimal control described by system with two degrees of freedom and Lagrange equations of second kind as equations of its movement are considered. The stated problems are solvable using maximum Pontryagin principle, which at the given formulation is economicmathematical method. Of current interest for these problems is creation of decision making systems.