Оценка оптических передаточных функций и восстановление цифровых аэрокосмических изображений методом инверсной фильтрации - Станкевич, С.А. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Представлено статистичний спосіб оцінювання оптичних передавальних функцій іконічних систем дистанційного зондування безпосередньо за цифровими зображеннями і на його основі — алгоритм відновлення анізотропних спотворень цифрових зображень, який відрізняється від відомих методів інверсної фільтрації відсутністю потреби в додатковій апріорній інформації про характер завади та умови формування зображення. Відновлюючий оператор визначається безпосередньо за результуючим цифровим зображенням шляхом аналізу одновимірних оптичних передавальних функцій уздовж двох окремих напрямів, що утворюють лінійний базис. The statistical method of remote sensing imaging systems optical transfer functions evaluation immediately from digital images is proposed and on its basis — the digital images anisotropic distortions recovering algorithm distinguished from known inverse filtering in unnecessity for additional apriori information about hindrance and image obtaining conditions is presented. The restoring operator is determined immediately from resulting digital image by joint analysis of one-dimensional optical transfer functions along two separate directions, which form a linear base.