Фітотерапія в народній медицині покутян (у працях іноземних дослідників другої половини XIX - початку XX ст.) - Триняк, Л. (Матеріали до української етнології, 2018)
Фітотерапія є невіддільною частиною народної медицини Покуття. На основі етнографічних розвідок польських дослідників О. Кольберга, К. Мрочка, Ю. Шнайдера, Л. Вайгеля та російського ученого С. Петровича з’ясовано, що найчастіше у лікуванні покутяни використовували лікарські рослини, городні й зернові культури, різні частини дерев та кущів. Мова йде про близько 200 видів трав, які були частиною флори Покуття. Серед форм виготовлення ліків рослинного походження вирізнялися відвари, настоянки на горілці (рідше на меду, пиві, оцті), купелі з додаванням відвару рослин, знеболювальні пластирі, підкурювання. За їх допомогою лікували широкий спектр захворювань: простудно-інфекційні, органів травлення, хвороби кістково-м’язової системи. Також фітотерапевтичні засоби застосовували в народній хірургії, у практиці дитячого лікування та від різних жіночих недуг. Водночас з’ясовано, що на Покутті рослини використовували як профілактичний засіб та у вигляді оберегів. Phytotherapy is an integral part of the traditional medicine of Pokuttya. Based on ethnographic investigations of Polish researchers – O. Kolberg, K. Mrochko, J. Schneider, L. Weigel, and Russian S. Petrovich, it was found that Pokutyany most often used medicinal plants, garden and grain crops, different parts of trees and shrubs. It’s talked about 200 species of weeds that were part of the flora of Pokuttya. Among the forms of herbal medicine most used are decoctions, tinctures of vodka (rarely on honey, beer, vinegar), font and add of a decoction of plants to it, analgesic patches, and smoking. They were used to treat a wide range of diseases: colds and infections, digestive organs, and musculoskeletal system diseases. Phytotherapeutics was also used in folk surgery in pediatric treatment and various gynecological diseases. At the same time, it was found out that in Pokuttya, the plants were used as a preventive measure and as talismans.