Етнічний склад населення Cлобожанщини (етнографічний аспект) - Сушко, В. (Матеріали до української етнології, 2018)
Слобідська Україна – край, який виник унаслідок переселення і в якому міграційні процеси тривають донині. Особливо інтенсивними переселенські рухи були в промислових містах краю наприкінці ХІХ та у ХХ ст. Чималу роль у змінах населення краю відігравали війни. У другій половині ХХ ст. міграція, особливо для молоді, завдяки політиці держави набула престижності. Sloboda Ukraine is a region that has emerged due to resettlement, with ongoing migration processes. Resettlement movements were especially intense in industrial towns of the region since the turn of the 19th–20th centuries. Wars played a significant role in changing the region’s population. In the latter half of the 20th century, migration, especially for young people, gained prestige due to a state policy.